dinsdag 30 november 2010

Last-minute: 50% Kerstkorting in Hotel Esprit Montagne

Kerst in de sneeuw met je kinderen? Of samen met een ander stel?

Boek een kamer in Esprit Montagne van 19 tot 26 december op basis van half pension en ontvang 50% korting op de tweede kamer.

Voor meer informatie: mail ons op info@hotelespritmontagne.com of bel naar +33-450712690.

maandag 29 november 2010

The Dark Side of Switzerland

In mijn zoektocht naar decoratieve poya's voor de hotelmuren kwam ik iets opmerkelijks tegen. Nu moet je weten dat een poya een kunstwerk is dat de jaarlijke trektocht weergeeft van de koeien die naar de hoger gelegen Alpenweiden sjokken. Al eeuwenlang wordt dit bijzondere moment op doek, geknipt uit papier of als houtsnijwerk vastgelegd. Vandaag vond ik een wel heel aparte vertolking van de poya...

Normaal is ie zo:

Of zo:

Maar dit slaat alles: de Poya als duistere kant van Zwitserland ;-)))

Bron: kunstenaar Alberto Russo.

zaterdag 27 november 2010

Waardige opvolger voor onze Mondeuse

Onlangs kregen we het vervelende bericht dat onze geliefde Mondeuse "Vieilles Vignes" 2006 van het Domaine Grisard uit Fréterive op was. Geen fles lag meer op de plank, alles uit dat mooie wijnjaar was verkocht. Onze bestseller en publiekslieveling had hard een uitstekende vervanger nodig...

Toen we hoorden dat er Domaine Grisard op de wijnbeurs in Thonon haar wijnen zou promoten, stoven we er naar toe. Zoals overal in Frankrijk betaal je bij de ingang een paar euro, krijgt een leeg wijnglas als betalingsbewijs en maakt een keuze uit de 100 kraampjes waar trotse wijnboeren je laten proeven, ruiken, spugen en hun flessen aan de man brengen. Of je maakt geen keuze en geniet van een veredelde kroegentocht!

Terug naar de Mondeuse. Helaas waren de jongere versies van de Vieilles Vignes iets te eenvoudig van karakter. Lekker, maar meer als aperitiefwijn in plaats van als begeleiding bij varkenswangetjes of boudin noir. We werden uitgenodigd om bij hun boerderij in de Savoie langs te komen om daar een paar andere wijnen te leren kennen.

En zo gebeurde het dat we gisterenochtend door een dikke laag poedersneeuw de lange tocht naar de Savoie maakten. En het bleek niet voor niets! We hebben een waardevolle opvolger gevonden in de "Mondeuse Cru, St Jean de la Porte, 2006". Dit is een zeer karaktervolle wijn met een bescheiden taninegehalte, zeer veel aroma, bosvructen, rood fruit en een smaak die lang blijft hangen.

Daarnaast hebben we nog een andere Mondeuse het ritje naar La Chapelle laten maken: "Mondeuse, Cuvée Prestige et Tradtion, 2009", een spannende, ronde wijn met een subtiele eikensmaak.

Ook hebben we nog een bijzondere vin de liquor op de kaart kunnen zetten. Ideaal als aperitief, maar verrassend lekker als begeleider bij chocoladedessert. Zoals je leest is de inspiratie voor het komende winterseizoen gaan stromen! Nog drie weken te gaan en dan... genieten geblazen!

dinsdag 16 november 2010

Laat de Kerst maar komen!

La Chapelle d'Abondance in de eerste sneeuw

18/11: De laatste paar dagen komt en gaat de sneeuw. We laten deze webcam nog een paar dagen bovenaan het blog staan, want volgens de voorspellingen komt het volgende week weer met bakken naar beneden!

maandag 15 november 2010

De Sint Bernard: een pas vol verhalen

In juni 2011 vindt onze Alpenwijnreis plaats. Drie dagen lang verkennen we de Alpine wijnvelden van Zwitserland, Italië en Frankrijk. We bezoeken de hoogste wijngaarden van Europa en maken kennis met bijzondere cépages. We stoppen regelmatig voor een rondleiding, een gastronomische lunch en proeverijen, een vinoloog vertelt ons allerlei interessante verhalen en eenmaal thuis in Esprit Montagne bottelen we zelf onze wijnen (het mooiste souvenir dat je kan krijgen, toch?).

We willen je natuurlijk ook over de bijzonderheden van de omgeving vertellen. Eén van de hoogtepunten is de overnachting op de Grote Sint-Bernardspas die al sinds de Romeinse tijd doorgang geeft naar het Italiaanse Aostadal. De pas is niet alleen bekend vanwege de verhalen over Hannibal die met zijn olifanten de Alpen over trok of het immens grote leger van Napoleon. Nee, voor mij is het is de aanwezigheid van de Sint Bernardshonden die nog het meest tot de verbeelding spreekt.

En daarom bezochten we gisteren het Musée de Saint Bernard in Martigny. Daar kwamen we erachter dat Hannibal nooit over de pas is getrokken en al zeker niet met olifanten. En ook het prachtige schilderij van Napoleon, gezeten op een steigerend paard, bleek niet op feiten te berusten. Een andere schets laat ons zien dat het wel degelijk een muilezeltje was die hem de pas over hielp.

En dan de honden.... wat een feest om ze te zien! Ze werden ooit gefokt als cadeau voor de paters van het hospice bovenop de pas. Zij ontvingen dagelijks vele reizigers en bedevaarders en leefden in barre omstandigheden. De kans op overvallen van rovers en enorme sneeuwstormen en lawines waren dagelijkse kost. Goeddoeners fokten een speciaal soort berghond, die enerzijds afschrikwekkend eruit moest zien en ook nog eens hulp kon bieden bij rampen. Dat werd de kortharige Sint Bernard: een joekel van een hond, maar met een bijzonder sociaal karakter. De beroemdste is Barry; hij zou meer dan 40 mensen die in de sneeuw vastzaten gered hebben.

Ze hebben later geprobeerd langharige honden in te zetten bij zoektochten in de sneeuw, maar zij kregen last van enorme ijspegels in hun vacht. De langharige soort is daarom nu meer een familievriend dan berghond.


Intussen doen ook de kortharige Sint Bernards het rustiger aan. Met hun 80 kg zijn ze toch een beetje te zwaar in de sneeuw. Als er ergens een lawine is geweest en er snel gereageerd moet worden, neemt men tegenwoordig een herdershond mee.

Maar Alke... die neemt op een bepaalde manier toch een Sint Bernard mee op zijn bergtochten. Zijn Barryvox heeft hij altijd bij zich; een apparaatje dat constant signalen uitzendt en zorgt dat je gevonden wordt als je bedolven zou worden. We snappen na gisteren pas waar de naam Barryvox vandaan komt. Jawel, als eerbetoon aan de beroemdste Sint Bernardshond van de pas.



vrijdag 12 november 2010

Sint Maarten: het eerste lichtfeest van de winter

Gisteren is de winter dan écht ingeluid. Frankrijk vierde het feest van Sint Maarten, het eerste lichtfeest van de winter. Alle winkels en supermarkten waren dicht en normaal gesproken zouden de buurtkinderen gewapend met lampionnen, uitgesneden bieten of pompoenen, langs de deuren gaan op jacht naar snoep en koek. Helaas regende het hier zo hard, dat niemand zich op straat durfde te begeven.

Volgens de traditie bereid je op die elfde dag van november een gebraden gans en hou je één stoel aan de feesttafel vrij voor mocht er iemand op de deur kloppen en behoefte hebben aan warmte, voedsel en gezelligheid. Overbodig te zeggen dat gisterenavond de minderbedeelden zich ook niet in het hondenweer durfden te begeven; de stoel bleef leeg.

Wij hebben op onze eigen manier Sint Maarten gevierd. Gewapend met raquettes à neige trokken we de bergen in om de winter te verwelkomen en van de eerste verse sneeuw te profiteren.


maandag 8 november 2010

Jouw mening telt!

Jouw ervaring, dàt is waar het om draait. En die horen we graag, want Esprit Montagne wil haar kwaliteit blijven verbeteren.

Heb je op- of aanmerkingen, suggesties of tips? Zijn er dingen die je mist of de volgende keer graag anders zou zien? We nodigen je uit om op ons
Facebook forum feedback te geven op de volgende onderwerpen:
We hopen van je te mogen horen, hoe klein je bijdrage ook is!

zaterdag 6 november 2010

Portes du Soleil: relatief goedkoopste skipas

Vanochtend lazen wij in de Wereldkrant van vandaag het volgende opbeurende bericht:
 

Skipasprijzen doorgerekend
Duitse en Franse skipassen bieden veel meer waar voor je geld, blijkt uit een tarievenonderzoek van wintersporters.nl. Ondanks dat er veel discussie is over de hoogte van skipas-tarieven, kijken maar weinig wintersportliefhebbers kritisch naar de prijs. Bij het onderzoek werden ruim 300 skigebieden en 13 wintersportlanden met elkaar vergeleken op basis van de prijs per kilometer skipiste.

Van de populaire wintersportlanden zijn de skipassen in Duitsland (€ 1,11) en Frankrijk (€1,56) veruit de beste investering. Het populaire Oostenrijk (€ 4,11) is al ruim 3 keer zo duur. De slechtste deal krijg je in Tsjechië, dat bekend staat als budgetbestemming. De veelal kleine Tsjechische skigebieden rekenen in verhouding forse prijzen, met ruim 12 euro per kilometer piste.

In het Frans-Zwitserse skigebied les Portes du Soleil is de verhouding tussen prijs en pistes het best. Met slechts € 0,32 cent kunnen kilometervreters zich hier uitleven. Ook Les Trois Vallees, les Sybelles en Salzburger Sportwelt scoren erg goed.


Kortom: wil je alles uit je wintersport halen wat er in zit? Reserveer dan een kamer in Esprit Montagne voor komend winterseizoen en verken een week lang de hele 650 km aan piste!

donderdag 4 november 2010

E-zine november: wintersport met een gouden randje

Het E-zine van november is weer uit: met de leukste E.M. nieuwtjes, een geweldige Kerstaanbieding en natuurlijk een zalig recept uit de keuken van Esprit Montagne.

Bekijk hier de online versie van "wintersport met een gouden randje" of geef je op voor het maandelijkse E-zine via info@hotelespritmontagne.com.