dinsdag 26 juli 2011

What's in a name?

De koffieboer kwam vanochtend langs, zoals elke dinsdagmorgen, met zijn verse koffiebonen. Tussen neus en lippen door vroeg hij me wat de Franse variant van mijn naam was. "Euh, ik denk dat het te vergelijken is met Anne of Annick", stamelde ik in mijn beste Frans. Waarop hij me direct feliciteerde met zijn welgemeende "Bonne fête".

Gisteren schreef ik al, "zet de champagne maar klaar, want het is morgen feest". En ik bleek gelijk te hebben :)

Na enig speurwerk op internet kwam ik heel wat informatie tegen over Naamdagen. Zie hier de uitleg van frankrijk.blog.nl:

In Frankrijk is je voornaam misschien nog wel belangrijker dan in Nederland. Dit omdat de Fransen van hun naamdag (jour de nom) een groot feest maken. Voor hen is deze dag belangrijker dan hun verjaardag.

Oorspronkelijk is het een religieus feest ter ere van de heilige met deze naam en valt op de sterfdag van de heilige. Zo is bijvoorbeeld 6 december de naamdag van Sint Nicolaas, omdat hij op deze dag gestorven is (nu weet je ook meteen waarom wij dan Sinterklaas vieren). Iedereen in Frankrijk met een naam die hiervan is afgeleid, viert dan zijn of haar naamdag. Als hiervoor meerdere dagen in aanmerking komen, neem je de dag die het dichtst bij je geboortedag ligt.



Op je naamdag krijg je van je familie een kaart en een cadeautje. Men wenst je 'bonne fête'. Grappig is dat in Frankrijk veel bloemisten een kaart met de 'naam van de dag' buiten hebben hangen. Ook op het journaal, bij de weersvoorspelling, wordt meestal vermeld welke naam de volgende centraal staat.

 Leuk weetje: als je een dubbele naam hebt, mag je volgens de koffieboer ook tweemaal feest vieren. Ik begin de dames en heren van stand met hun driedubbele voornamen ineens in de smiezen te krijgen!

Mooie tip: surf eens naar http://www.signification-prenom.com/prenom-feminin.html, zoek daar je voornaam uit en klik op de rechtermuisknop om het BING te vertelen. Ik stond versteld van de naamanalyse!

maandag 25 juli 2011

Dag Buiten de Tijd

Vandaag is het over de hele wereld een feestdag. Van grote Braziliaanse steden tot in Japan, en ja… zelfs in Frankrijk en Nederland zien we het steeds meer: de festivals rondom De Dag Buiten de Tijd.

Wie kent dat niet? Het gevoel dat je tijd te kort komt. Dat je geleefd wordt door je omgeving en de klok. De Dag buiten de Tijd geeft je de kans om hier een dag aan te ontsnappen! Het is een dag waarop tijd = geld geen rol speelt. Op 25 juli is tijd gelijk aan kunst. We laten de beperkingen van tijd los en geven ons over aan creatie en harmonie. We genieten van samen-zijn met al wat leeft, we genieten van ieders kunst en kunnen.

Hoezo "een dag buiten de tijd"? Nou, een jaar heeft 13 manen, die allemaal uit 28 dagen bestaan. Dat is een jaar van 364 dagen. En wij hanteren een jaar van 365, onnatuurlijk maar waar. Volgens de 13 Manen Kalender is 26 juli de eerste dag van het nieuwe jaar en dus valt de ontbrekende dag elk jaar op 25 juli.

Zoals een organisator van een Nederlands festival zegt: "Het is een dag waar de verbinding wordt gelegd: waarop het oude wordt losgelaten en de intentie voor het volgende jaar wordt gezet. Het is een dag van bewust-zijn. We vieren dat we allemaal kunstenaars zijn, medescheppers van de Ene Schepping levend als mensen op planeet Aarde. Samen met de viervoetigen, de gevleugelden, de bomen, de planten, de stenen, het water, de lucht en het vuur. Deze dag is een dag voor vrede en cultuur en wordt wereldwijd gevierd. Vele duizenden verenigen zich via de krachten van liefde en telepathie, om de menselijke cultuur te laten opbloeien in harmonie met de aarde."

Dan rijst de vraag: welke kunsten laat ik zien vandaag? Hmm… wat denk je van een overheerlijke kaasfondue? Misschien schrijf ik nog wat pagina's voor het yogaboek voor onze septembergasten. En oh ja, niet vergeten de champagne koud te zetten, want morgen is het nieuwjaar ;)

Welke kunst toon jij vandaag?

donderdag 21 juli 2011

Quoi faire quand il pleut?

De druppels vallen gestaag verder. Ze lijken zich niets aan te trekken van onze drang erop uit te trekken, die versterkt wordt door het besef dat we echt maar een paar weken hebben om van te profiteren om daarna weer aan de slag te gaan op kantoor, of elders. Het valt wanneer het moet vallen, maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden!

Bij dezen wat suggesties voor regenachtige momenten:
  • Bezoek de zoutmijnen van het Zwitserse dorpje Bex, de laatste operationele mijn van Europa waar je een prachtige ondergrondse tocht ondergronds maakt en de vele verschillende bereidings- en gebruikswijzen van zout leren kennen.
    TIP: trakteer jezelf op de heerlijke Bex badzout met eterische olieen of een mooie zoutkristallamp voor een feeriek schijnsel in huis!

  • Als je dan nat bent, paj je zempak en handdoek in en bezoek het Aquapark in Bouveret! Met glijbanen, stroomversnellingen een golfslagbad en nog veel meer. Het grootste gedeelte is overdekt, dus lekker warm. Voor de die-hards is er ook een buitengedeelte met een strandje aan het Meer van Geneve. Brrr...

  • Bezoek een van de boerderijen in onze prachtige vallei en leer hoe de boeren al eeuwenlang hun befaamde Abondance kaas maken. Niet dat die boeren zelf al eeuwenoud zijn, maar het eerste recept van de AOC Abondance kaas stamt uit de twaalfde eeuw, toen Zwitserse monnikken hier neerstreken en vanuit hun abdij in Abondance deze zalige bergkaas fabriceerden.

  • Natuurlijk... ook de abdij in Abondance is het bezoeken waard.

  • En wat denk je van pareltjes van steden en dorpen aan het Meer van Geneve, zoals Montreux, Vevey, Lausanne, Evian en Thonon, waar mooie kastelen, interessante musea en bijzondere speciaalzaakjes te vinden zijn. En niet te vergeten de onvergetelijke restaurants voor de crème de la crème, waartoe wij allemaal natuurlijk behoren.

  • Plunder onze boekenkast! Neem een kruidensauna en kruip weg in warme schapenvellen, met het uitzicht op wolkenflarden die door de dennenbomen op de bergen rondom ons hun weg zoeken.

zondag 17 juli 2011

De zegen van regen

Vanochtend werden we wakker van het harde tikken van dikke regendruppels op het dak boven onze slaapkamer. Heerlijk, dat geluid, vooral als je in je nog-warme-bed langzaam wakker wordt, wetende dat manlief croissantjes heeft gebakken en er verse koffie klaar staat. Heerlijk, die geur van natte aarde die door het open raam naar binnen vloeit.

Ja, naast zonneschijn is ook regen zeer welkom. Onze kruidentuin zal na vandaag een flinke groei-explosie laten zien. Vooral de rucolaplanten en de eetbare bloem "borage" genieten hier volop van.

En het lijkt alsof het leven in de vallei even stilstaat, een immense rust uitstraalt. Men blijft binnen, waarschijnlijk om samen met de familie de traditionele zondagmiddaglunch voor te bereiden zoals dat hier gaat, in knusse gezelligheid met z'n allen rondom de tafel de hele middag genieten van een heerlijke maaltijd mét de nodige wijn. Zo on-Nederlands, maar een traditie die hoog op het verlanglijstje staat voor als wij zelf ooit een grote familie hebben.

Hoewel (terugkomend op "er is geen hond te zien buiten"), nu ik naar buiten kijk, waagt toch één ziel  een poging, een in-een-grijze-oliejas-gestoken figuur die aan het einde van de wei geduldig haar of zijn labrador uitlaat. Maar ook deze persoon: één en al rust, wetende dat ie zeik- en zeiknat wordt.

Het regenfront had trouwens op geen beter moment kunnen komen voor ons. Vandaag hebben we voor het eerst in weken een dagje geen gasten. Geen teleurgestelde wandelaars of mountainbikers dus... Geen er-op-uittrekkers die onrustig worden van het binnen zitten. Wat is dat toch dat mensen balen van regen? Hmm... dit brengt me spontaan op een idee: een geniet-van-de-regen arrangement misschien...?  ;) Hier kom ik wellicht nog op terug... misschien maar eens brainstormen met die oliejas?

Hoe dan ook, geen gasten vandaag in EM en dus trekken wij er zo even tussenuit, maken een kleine wereldreis om het nestje jonge pups voor de eerste keer te ontmoeten, hopende dat hét hondje er voor ons tussen zit. Waarmee wij in de toekomst menigmaal door de regen zullen banjeren...

zaterdag 16 juli 2011

Bergbewustzijn

Bergbewustzijn... een schitterend woord, zo simpel en kort, waarmee zoveel gezegd kan worden. Ik kwam het tegen op de website van Respect the Mountains, tijdens mijn voorbereidingen op de Augustus nieuwsbrief.

Respect voor het omringende berglandschap gaat zoveel verder dan geen kauwgom op de grond gooien. Natuurlijk, dàt is al een heel mooi begin. Maar voor mij (en zeker ook volgens RTM) gaat het gaat verder dan dat...

Interessante nieuwtjes, tips en visies hierover vind je in de volgende nieuwsbrief die over drie weken verschijnt. Dit keer met een duurzaam tintje.

Heb jij mooie suggesties rondom het thema Bergbewustzijn? Laat dan gerust een reactie achter!

zondag 10 juli 2011

Een St.Bernardshondje?

Oké, zoals beloofd meer over Loebas. Over een paar dagen verlaten wij het hotel voor een paar uur en vertrekken we naar het kleine dorpje La Chapelle de la Tour, waar een nest piepkleine Sint Bernardshonden op ons wacht. We hebben hun vorderingen via foto's op internet kunnen volgen, maar dit wordt de eerste "live" bezichtiging van onze toekomstige lobbes.

Het heeft even geduurd voordat we een nestje vonden met kortharige pups. Ooit waren de honden op de befaamde St.Bernardpas ook langharig, maar ze kregen enorme last van al die ijspegels die 's winters in hun vacht groeiden. Dat willen we onze hond natuurlijk niet aandoen, zo hoog in de bergen, dus vandaar de keuze voor een kortharige, net zoals op de pas.


We hopen natuurlijk dat het met een van de hondjes klikt en dat we dolverliefd worden. Als alles goed is, komt ie na onze drukke yogaweek in september hier. Waarna een strenge opvoeding aan de hand van het boek van Cesar Millan gaat beginnen. No offence, Martin Gaus :)

PS inderdaad, honden zijn in het hotel nog steeds niet toegestaan. Loebas blijft lekker bij ons thuis en kan zich in de hoteltuin prima vermaken!

zaterdag 9 juli 2011

De kop is er af!

Alweer een maand zijn we druk in de weer met ons zomerseizoen. En wat is de tijd voorbij gevlogen met een goed gevuld hotel! Vanaf vandaag is het een heel stuk rustiger, hoewel met een nog gezellige bezetting. Reden te meer dus om weer wat vaker van ons te laten horen via dit blog, twitter en facebook.

Binnenkort meer over Loebas, the-pup-to-be... TO BE CONTINUED

donderdag 7 juli 2011

Zomermenu Esprit Montagne

Vergeet de pastinaken en de varkenswangetjes voor even. Het is zomer en dus genieten we van lichte maaltijden, met frisse groenten, verse kruiden en planten uit onze tuin en spannende smaakcombinaties.
En natuurlijk... alles huisgemaakt!

Op onze restaurantpagina staat het weekmenu in het Frans. Voor het gemak hier nog even in het Nederlands ;)







Zaterdag
Broccolisoep met knoflookschuim, uitgebakken spek en kaasstengels
Eendenborstfilet in sinaasappelsaus, rösti en gekarameliseerde witlof
Verrine met witte chocolade-pinda-mousse, kletskoppen en bananenijs


ZondagSalade van haricot verts, peultjes, munt en quinoa in een honing-mosterddressing
met een aigre-doux van radijsjes
Filet féra uit het Meer van Genève met dille, gegrilde venkel
& polenta met tuinkruiden uit de oven
Moelleux au chocolat met een frambozencoulis en muntschuim




Maandag
Assiette met lokale vleeswaren uit de Alpen
Zwitserse kaasfondue, eventueel met bieslook en/of tomaat
Smoothie van ananas en menthe geserveerd met in rozemarijn, vanille en steranijs gemarineerde ananas


Dinsdag
Groentencarpaccio met pistacheolie
Ravioli met Tomme de Savoie op een bedje van snijbiet met notenolie en pijnboompitjes
Tarte Tatin met speculoosijs



Woensdag
Pâté in bladerdeeg met uienchutney
Schapenkaasje uit de oven met een kleine salade van witlof, rucola en appel
Zomerse Tartiflette
Pavlova met aardbeien



Donderdag
Feta-spinazie quiche
Côte échine (T-bone steak van het varken) met honing en mosterd,
ratte aardappeltjes met grof zeezout en rozemarijn en kerstomaatjes in vanilleolie.
Chocoladetruffel met lavendel



Vrijdag
Maiale tonnato (varkenscarpaccio met tonijnsaus)
Onderribstuk met kruidenboter, geconfijte wortels op een erwtjescrème en frites
Wortelcake met limoenmascarpone en walnoten