zaterdag 31 december 2011

Oudjaarsmenu Esprit Montagne

Zoals ieder jaar sluiten we vanavond het jaar weer op zeer gastronomische wijze af. Zie hier het heerlijke Oudjaarsdiner dat Raf en Ben voor onze gasten gaan bereiden. Uiteraard gecombineerd met bijzondere wijnen.

Amuses bouches
Carpaccio de cerf
avec un ‘relish’ d’endive et aceto balsamico vieux
Consommé de pigeon
avec un toast croustillant aux champignons et l’huile de truffe noire
Foie gras de canard en terrine fait maison,
chutney d’oignon rouge et gelée de potiron
Spoom aux pommes et citron
Filet de bœuf
accompagnée de blette, topinambour, rösti et sauce d’estragon
Plateau aux fromages
Gâteau de forêt noir
Café ou thé avec des mignardises de la maison


Wij wensen iedereen een heel fijne afsluiting van 2011 en alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

woensdag 21 december 2011

Fijn Midwinterfeest!

Bron: whisperingearth.wordpress.net
Vandaag is het een bijzondere dag, Midwinter! Om dit met u te vieren, tillen we alvast een tipje van de sluier op en laten we u kennismaken met de eerste regels van ons winterkookboek.

Fijne feestdagen!


"Op 21 december vieren we het Midwinterfeest, wanneer de nacht het langst is. De naam Midwinter doet vermoeden dat het feest in het midden van de winter valt. Dit is echter niet zo, integendeel! De winter begint pas. De naam midwinter drukt dan ook meer het gevoel uit dat de winter op de helft is. Dit gevoel ontstaat doordat de dagen na midwinter weer gaan lengen.

Het feest is van alle tijden en alle culturen. De Romeinen noemden het Saturnalia, het feest rondom de lichtbrenger Mithras. Die dagen feesten de mensen niet alleen, maar gaven ze elkaar ook cadeautjes. De oude Germanen vierden het dertiendaagse Joelfeest. Dit feest begon op de dag voor midwinter, de dag waarop de god van groei en licht opnieuw werd geboren en duurde tot 6 januari.

Vroeger, toen men nog niet beschikte over technieken om de wereld om ons heen te verklaren, keek men goed naar de natuur. Op de 21e ston de zon ieder jaar drie dagen stil, op hetzelfde tijdstip op hetzelfde punt aan de horizon. Zou de zon het gaan winnen van de duisternis?, vroeg men zich af. Men vreesde dat de zon het niet zou redden en onder de Aarde zou verdwijnen, maar na drie dagen van stilstand verschoof de zon zich weer in de andere richting. De dagen gingen lengen, wat reden tot groot feest was. De duisternis was overwonnen! Midwinter is dus het feest van de terugkeer van de zon, van het leven.

Men beschouwde deze tijd, de Joeltijd, als het keerpunt van het jaar. Dat kon je niet zomaar voorbij laten gaan. Nee, het moest uitbundig gevierd worden. Men at in overvloed, de tafels waren prachtig opgedekt en stonden vol met drank en spijzen. Er werd uitbundig bier en mede gedronken om de nieuwe periode met voorspoed in te luiden.

Vaak liet men de gedekte feesttafel van de Midwinteravond staan tot de volgende ochtend, zodat de Goden het konden zegenen. Er waren zelfs mensen die de gedekte feesttafel tot aan 6 januari lieten staan. Als offer werden dranken en spijzen aangeboden aan een pop van stro die ook een plekje aan tafel had gekregen. Op die manier wilde men een overvloedig nieuw jaar afdwingen en de goden danken voor hun welwillendheid. Overdaad als overwinning op de Aardse ontberingen."
(Copyright: Esprit Montagne, 2011) 


Binnenkort verschijnt ons kerstmenu op onze restaurantpagina.
Onze vraag aan u is: wat zet u dit jaar op tafel?

zaterdag 17 december 2011

Last-minute nog even de sneeuw in? Het kan!

De kerstboom is opgetuigd, de potten en pannen pruttelen in de keuken en de sneeuw valt met bakken naar beneden! Wij zijn klaar voor de eerste gasten die een dezer dagen arriveren. Het belooft een schitterend winterseizoen te worden in Esprit Montagne.

En we hebben goed nieuws voor u! Door persoonlijke omstandigheden is er een annulering binnengekomen en dus... zijn er nog een paar kamers vrij gekomen met Kerst en met Oud & Nieuw.

Deze eerste twee weken staan in het teken van verrassende gastronomische feestmaaltijden en een kennismaking met bijzondere Alpenwijnen. Ook luiden we zoals altijd het nieuwe jaar in met een grandioos vuurwerk boven Esprit Montagne. Alles draait tijdens uw verblijf om het pure genieten: kruidensauna, massages, uw favoriete boek op uw nachtkastje, een warm haardvuur en gastronomische hoogstandjes. En dat allemaal voor een zachte prijs.

Toch nog last-minute de sneeuw in? Je vriend of vriendin verrassen? Lekker met het gezin Nederland ontvluchten? De échte bergsfeer proeven? Reserveer dan direct via info@hotelespritmontagne.com. Wees er snel bij, we verwachten dat die laatste kamers heel snel weer gereserveerd zullen zijn.

woensdag 14 december 2011

Wij hebben de piste voor u getest :-)

Afgelopen zondag hebben chef Raf en Alke de piste voor jullie getest. Was een vervelende werkje, maar het moest gebeuren :-)

Het filmpje daarvan kan je zien op Youtube:

Veel kijkplezier!


We zullen jullie dit seizoen regelmatig via filmpjes op de hoogte houden van de sneeuwcondities deze winter in het Portes du Soleil skigebied, en daarbuiten off-piste natuurlijk.

Ook zijn we heel nieuwsgierig naar jullie eigen films. We voegen ze graag toe aan ons Esprit Montagne kanaal!

maandag 5 december 2011

Dreaming of a white Xmas


Het is vannacht begonnen te sneeuwen! De dikke vlokken dwarrelen nog steeds naar beneden en dat zal nog wel even doorgaan. Rondom Esprit Montagne ligt nu zo'n 20 cm sneeuw. Op de pistes van Les Portes du Soleil (webcam), hier direct boven ons, ligt er nog heel wat meer. Loebas heeft zijn eerste Sint Bernard stappen in de sneeuw gezet. Wat een pret!

Wie zin heeft in een witte Kerst, boekt nu een heerlijke wintersportvakantie met een aantrekkelijke last-minute korting! Stuur een berichtje naar info@hotelespritmontagne.com of bel naar +33-6-70473494.


Wees er snel bij, want vol = vol.