vrijdag 9 oktober 2009

Winterse voorpret

Terwijl het in Nederland met bakken uit de hemel valt -zo lezen we op internet-, staat de natuur bij ons in vuur en vlam. Strakblauwe hemels contrasteren met warm rode, gouden en gifgroene tinten. Het is herfst in La Chapelle.
De verwachting van een mooie winter hangt al in de lucht...

Om in Nederland alvast te genieten van het "voorwinterse" seizoen, geef ik hier een heerlijk recept van een eeuwenoud streekgerecht: Le Berthoud.



Wat heb je nodig?
- Een flink stuk Abondance kaas (te koop bij de betere kaasboer)
- Witte wijn uit de Haute Savoie
(handig te bestellen bij het Nederlandse Wine from the Alps)
- Madeira
- Knoflook
- Nootmuskaat
- Zout & peper

Hoe nu verder?
1. Smeer een kleine, ingevette ovenschaal in met een teentje knoflook (of doe 'm fijngesneden erbij),

2. Leg hier veel(!) dikke(!) plakken Abondance kaas in,

3. Strooi hier wat nootmuskaat, peper en zout over.

4. Daarna een flinke scheut heerlijke wijn eventueel een klein scheutje Madeira.

5. En hop! Zo in de oven: 180 - 200 graden gedurende 5 a 10 minuten.

6. Serveer de hete kaas met gekookte nieuwe aardappeltjes in schil, wat gerookte en/of gedroogde vleeswaren (kortom: charcuterie) en een frisse salade.

Meer weten over de Abondancekaas die bij ons wordt gemaakt? Neem dan eens een kijkje op www.fromageabondance.fr.

Let wel: dit is een authentiek recept uit de bergkeukens en staat niet per definitie op deze manier op de menukaart van Esprit Montagne ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten