Benodigheden:
- 200 gram verse gember
- 10 gram kardamom
- 5 gram anijszaad
- 5 gram venkelzaad
- 3 kruidnagels
- 100 gram kandijsuiker
- 1 liter eau-de-vie
(Al in de Middeleeuwen maakten Franse en Zwitserse monniken een eigen eau-de-vie. Eaux-de-vie worden o.a. gemaakt van abrikozen, appels, bramen, kersen, peren en pruimen. De kleur van een eau-de-vie is meestal helder als water maar kan licht gekleurd zijn. De drank is tussen de 37,5% en 45%.)
- snijd de gember in dunne repen
- stamp de kardamom, de kruidnagels en de zaden fijn in een vijzel
- voeg dit kruidenmengsel en de kandijsuiker toe aan de eau-de-vie en giet dit in een lege fles, die je goed afsluit
- laat de fles 15 dagen dicht en schud regelmatig, zodat de suiker makkelijker oplost
- giet het elixer door een zeef, giet het vocht in een fles en laat het nog eens twee dagen staan.
Drink een glaasje van deze likeur voor of na het hoofdgerecht.
(Bron: G. Cousin-Zermatten, Recettes santé de nos grand-mères, 1999)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten