zondag 3 oktober 2010

We vieren de "Désalpage"!

Zometeen vertrekken we in onze feestelijkste kleding naar ons buurdorpje Abondance. Hier vieren we vandaag de "désalpage" van de koeien. Ze hebben hun magen volgegeten met sappig gras en fijne kruiden en hun jaarlijkse bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de overheerlijke Abondancekaas.

Nu de dagen korter worden en de hogergelegen zomerweides af en toe door een sneeuwbui verrast worden, begint overal in de Alpen de trek naar beneden, de désalpage.

Versierd met bloemen op hun hoofd, en onder begeleiding van klokken, bellen en gezang maken de kuddes hun opwachting in de dorpen beneden. Per kudde, per boer, worden ze onder luid applaus binnengehaald. Vroeger was dit ook het moment dat de boerin en haar kinderen hun trouwe viervoeters eindelijk weer konden zien, na vier maanden gescheiden te zijn.

Onze Amerikaanse vriend die hier nu logeert, zal zijn ogen uitkijken. Er worden flessen wijn en eau-de-vie opengetrokken om te proosten op de goede zomer en ter zegening van de winter die gaat komen. De raclettekaas is niet aan te slepen, een blaaskapelletje speelt bij de dorpsfontein en zeer waarschijnlijk spelen we ook nog een potje bingo op de markt en gaan we ineens naar huis met een varkentje in onze armen.

Dat is de échte Esprit Montagne...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten