zondag 8 augustus 2010

Recette Santé de nos grand-mères

Een remedie uit de oude bergcultuur: last van je maag, futloosheid, flatulentie of je spijsvertering? Duik dan de keuken in en maak je eigen gember-elixer.

Benodigheden:
  • 200 gram verse gember
  • 10 gram kardamom
  • 5 gram anijszaad
  • 5 gram venkelzaad
  • 3 kruidnagels
  • 100 gram kandijsuiker
  • 1 liter eau-de-vie
    (Al in de Middeleeuwen maakten Franse en Zwitserse monniken een eigen eau-de-vie. Eaux-de-vie worden o.a. gemaakt van abrikozen, appels, bramen, kersen, peren en pruimen. De kleur van een eau-de-vie is meestal helder als water maar kan licht gekleurd zijn. De drank is tussen de 37,5% en 45%.)
Recept:
  • snijd de gember in dunne repen
  • stamp de kardamom, de kruidnagels en de zaden fijn in een vijzel
  • voeg dit kruidenmengsel en de kandijsuiker toe aan de eau-de-vie en giet dit in een lege fles, die je goed afsluit
  • laat de fles 15 dagen dicht en schud regelmatig, zodat de suiker makkelijker oplost
  • giet het elixer door een zeef, giet het vocht in een fles en laat het nog eens twee dagen staan.
Gebruik:

Drink een glaasje van deze likeur voor of na het hoofdgerecht.


(Bron: G. Cousin-Zermatten, Recettes santé de nos grand-mères, 1999)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten