dinsdag 11 januari 2011

Foie wa?!

Zo nu en dan vinden we het heerlijk om een toastje foie gras te eten. Wat fleur de sel erbovenop gesprenkeld, soms een beetje piment d'espelette. Die zachte structuur en die aardse, delicate smaak maken ons erg blij, vooral in combinatie met een friszoete Zwitserse Johannisberg.

Wij zijn de slechtsten niet en dus laten we dit smakelijke product niet aan de neuzen van onze gasten voorbij gaan. Zo zie je soms een gebakken levertje met een appelgelei op een amuselepeltje voorbij komen of krijg je als voorgerecht een crème brulée van foie gras voorgeschoteld.

Hier in Frankrijk is het de normaalste zaak van de wereld om ongegeneerd van foie gras te genieten. Totdat we ineens in de gaten kregen dat sommige Nederlandse gasten uit protest de gerechten lieten staan. Protest? Hoezo? Of wij achter dwangvoeding van ganzen staan?

Welnee! Foie gras betekent letterlijk "vette lever" en slaat ofwel op de lever van de eend of van de gans. Wij geven veel om dieren en eten heel bewust. Vandaar ook dat wij enkel kiezen voor lever van eendjes die fijn rondscharrelen en naar eigen believen eten. Ganzenlever zal je niet in onze keuken vinden.

Het mooie van eendenlever is dat ze niet alleen qua smaak voller is, maar ook nog eens een restproduct is. De eend speelt in La Douce France een belangrijke rol vanwege de sappige, stevige magret de canard (eendenborstfilet) en op een goeie tweede plek staan de vlezige bouten die worden verwerkt tot een heerlijke confit de canard. Het levertje blijft over en daar gaan wij dan graag mee aan de slag.


Zelf eens met eendenlever aan de slag en even geen inspiratie? Mail ons gerust en onze chef-kok zal u een mooi receptje toe sturen. Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten