zaterdag 6 februari 2010

Februari, maand van de reiniging

Februari is de maand van de reiniging. Dat was al zo in de tijd van de oude Romeinen. Niet alleen het lichaam, maar ook de geest werd gereinigd. Het was tijd voor stilte, inkeer en vasten. Niet voor niets dat vanuit de katholieke traditie het feest Carnaval is ontstaan; al is de betekenis grotendeels verloren gegaan in al die gezelligheid.
(Overigens, wie meer over de oorsprong van het carnavalsfeest wilt lezen, raden we aan eens kijkje te nemen op Rituelen & Tradities van Jef de Jager)
Snotter-de-snotter
Februari is ook de maand waarin de meeste griepverschijnselen en verkoudheden voorkomen. Dit is een knap staaltje werk van ons lichaam om al die overbodige energieen en stoffen de deur uit te werken. Om daarna fris, gezond en licht het voorjaar in te gaan...

Natuurlijk ondersteunt Esprit Montagne al die snotteraars! We koken namelijk met de kruiden "Reine de prés" en "polypode"! Hier volgt een korte uitleg bij onze Alpenplantjes:

Koningin van de Weiden
Door haar trotse voorkomen en haar overvloedige aanwezigheid in weilanden en langs waterlopen, wordt de moerasspirea in Frankrijk «Weidekoningin» genoemd. Zij groeit op vochtige plaatsen tot 1.800 m hoogte en komt veel voor in Europa. Ook wordt zij de natuurlijke aspirine genoemd, aangezien de plant een eeuw geleden aan de basis stond van een van de bekendste medicijnen ter wereld; de aspirine. De bloempjes van de moerasspirea zijn een ideaal keukenkruid en geven een fijn, maar kruidig aroma aan jams, compotes en onze huisgemaakte crème brulée.

(Foto: langsdeakker.nl)


De geluksbrengende Eiksvaren
De Eikvaren is nog zo’n plantje met medicinale geheimen. De wortelstok heeft een sterk galdrijvende werking. Vroeger werd de wortelstok vooral door de boeren tegen hoest en verkoudheid gebruikt. In dat opzicht lijkt hij qua werking veel op de ons-welbekende zoethout. In Frankrijk word de Eiksvaren, ofwel de Polypode, ook Réglisse sauvage (wild zoethout) genoemd. Het is met name de wortel van de varen  die deze typische smaak af geeft.

Een andere merkwaardige Franse naam voor de plant is ‘herbe de gagne’. De wortel van de Eiksvaren werd vroeger als amulet gedragen. Men ging er van uit dat dit “geldelijk” geluk zou brengen.

Wie weet draagt onze chef een beetje bij aan uw geluk…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten