maandag 17 mei 2010

Italiaanse pareltjes

Alpenwijnen spelen een speciale rol in Esprit Montagne. De laatste maanden hebben we uitgebreid kennis gemaakt met wijnen uit Zwitserland en het Franse Savoie en Haute Savoie. Deze regionale wijnen bleken een schot in de roos te zijn voor onze gasten. Niks Rioja, weg met de Pinotage; de regionale wijn viert hoogtij!

We hebben daarom onze queeste voortgezet. Dit weekend zijn we de Italiaanse Alpen ingetrokken, op zoek naar (voor ons) nieuwe ontdekkingen. In de Valle d'Aosta liggen de hoogste wijngaarden van Europa. Kleine, versnipperd gelegen percelen, op de uitlopers van de Mont Blanc. Sommige wijngaarden liggen wel 1200 meter hoog. Dit is de geboortegrond van de gletscherwijn.

Helaas bleken de caves vandaag dicht te zijn. Bij de Cooperative de L'Enfer in het dorpje Arvier stonden we voor de zoveelste keer voor een gesloten deur en wilden net rechtsomkeert maken, toen een klusjesman die toevallig aanwezig was de moeite nam ons een uitgebreide proeverij aan te bieden, gevolgd door een rondleiding.

Omdat we zo enthousiast waren over de witte pinot gris "Soleil Couchant" 2009 trommelde hij de secretaresse op om op haar vrije dag een factuur voor ons te maken. Met een grote glimlach en 24 flessen van dit heerlijke vocht, vervolgden we onze speurtocht. Veni, vidi, bibi.

Op de terugweg kochten we natuurlijk nog een paar flesjes op de gok in een wijnhandel. Je maakt zo'n reis niet voor niets. De ijswijn Chaudelune staat nog in de koeling te wachter om een heel mooi dinertje te mogen afsluiten. De druiven van deze ijswijn zijn pas na sneeuwval en heftige koude geplukt (bij -5 C worden ze geplukt), wat het suikergehalte ten goede komt.

En dan de Blanc de Morgex et de Salle 2009, wat een gok! Een frisse wijn -vernoemd naar de gelijknamige druif - die je in gedachten meeneemt naar bloemige, frisse Alpenweiden.  Daar willen wij meer van!


Op 30 mei keren we terug naar de Valle d'Aosta voor de "open kelder dag", de Cantine Aperte. Die dag zijn alle caves open en is er groot feest in deze wijnregio!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten