zaterdag 8 mei 2010

Rosékaart Esprit Montagne breidt zich uit

De zomer is op komst. We hebben weer zin in rosé. Als je dan toch in de Rhonevallei bent, mag je een bezoek aan het dorp Tavel niet voorbij laten gaan. Tavel staat bekend als bakermat van de beste rose van Frankrijk. Sinds 1936 heeft de Tavel rosé al een AOC keurmerk. Het is bovendien opmerkelijk dat er in het dorp uitsluitend rosé mag worden geproduceerd. Er bestaan dus geen witte en rode wijnen met de naam Tavel.

Volop keuze: Vignerons de Tavel
Natuurlijk hebben we ons hier flink uitgeleefd. Bij de Vignerons de Tavel hebben we een opmerkelijke rosé ontdekt: een op eiken gerijpte Cru. Fruitig, soepel, en inderdaad... een heerlijke eikensmaak die nog lang in je mond blijft hangen. Een rosé met flink wat body dus. Een mooie aanvulling op de lichtere zomerwijnen die we op onze wijnkaart hebben staan.

Onze favoriet: Prieuré de Montézargues
Afgaande op advies van ons Franse reisboekje besloten we hierna op zoek te gaan naar het wijndomein "Prieuré de Montézargues". Dit domein ligt net buiten het centrum van Tavel en is sprookjesachtig mooi! De bedreven 30-er Guillaume Dugas is na een succesvolle carriere als verbouwer van witte wijn, een paar jaar geleden terechtgekomen in Tavel. Hij kocht het landgoed en is een van de meer gewaardeerde wijnmakers van Tavel.




Zodra Guillaume de fles Tavel 2009 opende, hoefden we alleen maar even te ruiken en we wisten dat het goed was. Deze wijn heeft een heerlijk fruitig boeket, dieproze kleur en een niet te evenaren smaak. Natuurlijk hebben we ook deze wijn inmiddels toegevoegd aan onze wijnkaart voor de zomer.

We stonden op het punt om onze queeste voort te zetten, toen Guillaume ons vroeg om ook een rode wijn te proeven. Rode wijn? In Tavel? "Jazeker", zei hij, "ik heb nog een klein perceeltje dat nét buiten het geografisch gebied valt, dus daar mag ik rode wijn verbouwen". We werden blij verrast met een heerlijke Shyraz. Zeker de moeite waard om die eens te proeven als je daar in de buurt bent.

"Willen jullie ook onze olijfolie proeven", vroeg hij enthousiast. Euhm... we komen nét uit Nyons en we hebben eigenlijk al voldoende ingekocht. "Maakt niet uit, hier neem maar twee flessen mee en als je ze lekkerder vindt dat die van Nyons, want ze zijn veel anders van smaak, dan kun je ze altijd bijbestellen." De auto werd voller en voller.

Grote verrassing: Beaumont in Lirac
Vrienden adviseerden ons om vooral ook even bij het dorpje Lirac op bezoek te gaan. Lirac ligt op een steenworp afstand van Tavel, maar omdat het niet tot Tavel behoort, zijn de wijnen vaak een stuk aantrekkelijker geprijsd en minstens zo lekker. We eindigden bij Domaine Beaufort, waar Brice Beaumont samen met zijn moeder ons welkom heette. De Lirac rosé was direct een succes; deze is omgedoopt tot onze nieuwe rosé huiswijn.

Ook hebben we kennis gemaakt met de rode Lirac La Cuvée de David. Een intense wijn, warm rood fruit, zacht kruidig met een lange afdronk en een wachte tannine. Ook David ging mee in de auto, terug naar huis. Net als de drie andere wijnen die we van mevrouw Beaufort cadeau kregen.

Wat is winkelen "en campagne" toch heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten