vrijdag 7 mei 2010

Vive l'olive!

De grootste storm van de afgelopen vijftig jaar hebben we overleefd. De Cote d'Azur werd belaagd door metershoge golven en een enorme wind. We zijn toeschouwer geweest van luxe motorboten en jachten die zonken of door de golven op de kade werden geworpen. We zijn daarom wat eerder naar huis gekomen dan verwacht.

Gelukkig was de eerste vakantieweek wél een succes! Zeven dagen lang hebben we genoten van de prachtige provence met haar rijke natuur én culinaire erfgoed. Vanuit het sfeervolle boutiekhotel Une Autre Maison in Nyons zijn we onze queeste naar de lekkerste olijfolie begonnen. Dit dorp - eigenlijk de hele regio- is namelijk dé plek voor de smakelijke Tanche olijven en AOC olijfolieen.



In het oude dorpscentrum bezweken we al snel voor olijfolie met knoflook, basilicum en citroen van Les Oleiades. Maar omdat we de rustieke ervaring misten, de verhalen van mannen die ploeteren in de provencaalse zon en trots hun product presenteren, zwierven we "en campagne" langs diverse boeren.

Onze favoriet vonden we uiteindelijk bij Le Vieux Moulin in Mirabel-aux-Baronies, alwaar de hoogbejaarde eigenaar Alain Farnoux ons welkom heette en ons vertelde over de verschillende soorten olie. Wij zijn naar huis gegaan met 10 liter Tanche olijfolie en een paar potten pistou die hij en zijn familie op ambachtelijke wijze heeft geproduceerd.

Het gaan heerlijke zomermaanden worden met deze aanwinst!

1 opmerking:

  1. Hallo Alke en Anneke,
    Zo jullie zijn weer thuis. Leuk jullie verslag te lezen. Veel gezien en vooral geproefd merk ik. Ben benieuwd naar wat jullie gekocht hebben. Zet de plaatsje zeker ook even in mijn wijntoerboekje om langs te gaan als ik daar in de buurt ben.
    Wens jullie weer al het goede en liefs voor de komende tijd. Roel

    BeantwoordenVerwijderen