zaterdag 27 november 2010

Waardige opvolger voor onze Mondeuse

Onlangs kregen we het vervelende bericht dat onze geliefde Mondeuse "Vieilles Vignes" 2006 van het Domaine Grisard uit Fréterive op was. Geen fles lag meer op de plank, alles uit dat mooie wijnjaar was verkocht. Onze bestseller en publiekslieveling had hard een uitstekende vervanger nodig...

Toen we hoorden dat er Domaine Grisard op de wijnbeurs in Thonon haar wijnen zou promoten, stoven we er naar toe. Zoals overal in Frankrijk betaal je bij de ingang een paar euro, krijgt een leeg wijnglas als betalingsbewijs en maakt een keuze uit de 100 kraampjes waar trotse wijnboeren je laten proeven, ruiken, spugen en hun flessen aan de man brengen. Of je maakt geen keuze en geniet van een veredelde kroegentocht!

Terug naar de Mondeuse. Helaas waren de jongere versies van de Vieilles Vignes iets te eenvoudig van karakter. Lekker, maar meer als aperitiefwijn in plaats van als begeleiding bij varkenswangetjes of boudin noir. We werden uitgenodigd om bij hun boerderij in de Savoie langs te komen om daar een paar andere wijnen te leren kennen.

En zo gebeurde het dat we gisterenochtend door een dikke laag poedersneeuw de lange tocht naar de Savoie maakten. En het bleek niet voor niets! We hebben een waardevolle opvolger gevonden in de "Mondeuse Cru, St Jean de la Porte, 2006". Dit is een zeer karaktervolle wijn met een bescheiden taninegehalte, zeer veel aroma, bosvructen, rood fruit en een smaak die lang blijft hangen.

Daarnaast hebben we nog een andere Mondeuse het ritje naar La Chapelle laten maken: "Mondeuse, Cuvée Prestige et Tradtion, 2009", een spannende, ronde wijn met een subtiele eikensmaak.

Ook hebben we nog een bijzondere vin de liquor op de kaart kunnen zetten. Ideaal als aperitief, maar verrassend lekker als begeleider bij chocoladedessert. Zoals je leest is de inspiratie voor het komende winterseizoen gaan stromen! Nog drie weken te gaan en dan... genieten geblazen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten