woensdag 21 december 2011

Fijn Midwinterfeest!

Bron: whisperingearth.wordpress.net
Vandaag is het een bijzondere dag, Midwinter! Om dit met u te vieren, tillen we alvast een tipje van de sluier op en laten we u kennismaken met de eerste regels van ons winterkookboek.

Fijne feestdagen!


"Op 21 december vieren we het Midwinterfeest, wanneer de nacht het langst is. De naam Midwinter doet vermoeden dat het feest in het midden van de winter valt. Dit is echter niet zo, integendeel! De winter begint pas. De naam midwinter drukt dan ook meer het gevoel uit dat de winter op de helft is. Dit gevoel ontstaat doordat de dagen na midwinter weer gaan lengen.

Het feest is van alle tijden en alle culturen. De Romeinen noemden het Saturnalia, het feest rondom de lichtbrenger Mithras. Die dagen feesten de mensen niet alleen, maar gaven ze elkaar ook cadeautjes. De oude Germanen vierden het dertiendaagse Joelfeest. Dit feest begon op de dag voor midwinter, de dag waarop de god van groei en licht opnieuw werd geboren en duurde tot 6 januari.

Vroeger, toen men nog niet beschikte over technieken om de wereld om ons heen te verklaren, keek men goed naar de natuur. Op de 21e ston de zon ieder jaar drie dagen stil, op hetzelfde tijdstip op hetzelfde punt aan de horizon. Zou de zon het gaan winnen van de duisternis?, vroeg men zich af. Men vreesde dat de zon het niet zou redden en onder de Aarde zou verdwijnen, maar na drie dagen van stilstand verschoof de zon zich weer in de andere richting. De dagen gingen lengen, wat reden tot groot feest was. De duisternis was overwonnen! Midwinter is dus het feest van de terugkeer van de zon, van het leven.

Men beschouwde deze tijd, de Joeltijd, als het keerpunt van het jaar. Dat kon je niet zomaar voorbij laten gaan. Nee, het moest uitbundig gevierd worden. Men at in overvloed, de tafels waren prachtig opgedekt en stonden vol met drank en spijzen. Er werd uitbundig bier en mede gedronken om de nieuwe periode met voorspoed in te luiden.

Vaak liet men de gedekte feesttafel van de Midwinteravond staan tot de volgende ochtend, zodat de Goden het konden zegenen. Er waren zelfs mensen die de gedekte feesttafel tot aan 6 januari lieten staan. Als offer werden dranken en spijzen aangeboden aan een pop van stro die ook een plekje aan tafel had gekregen. Op die manier wilde men een overvloedig nieuw jaar afdwingen en de goden danken voor hun welwillendheid. Overdaad als overwinning op de Aardse ontberingen."
(Copyright: Esprit Montagne, 2011) 


Binnenkort verschijnt ons kerstmenu op onze restaurantpagina.
Onze vraag aan u is: wat zet u dit jaar op tafel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten