donderdag 18 augustus 2011

Op bezoek bij een bio-dynamische wijnboer

Met een jagershoedje op het hoofd en een Edelweisje opgespeld, stapte hij met twee flessen onder zijn armen het hotel binnen. Hij had van onze slager gehoord dat hier goed volk was komen wonen en besloot ons te trakteren op twee heerlijke flesjes wijn. Aan de keukentafel vertelde Fabrice Pariat zijn levensverhaal.



Fabrice is een derde generatie wijnboer van de Caves des Chapelles in de Marin-streek. Een aantal jaar geleden overleed zijn vader. Niet aan een ongeluk of een niet te vermijden ziekte. Het bleken de pesticiden te zijn die zijn lichaam beetje bij beetje hadden verwoest. Fabrice besloot, hoewel te laat, dat het zo niet langer meer kon. Hij verdiepte zich in de biodynamica, de leer over de balans van universele energie.


Vanuit het biodynamisch oogpunt zijn pesticiden en insecticiden niet nodig, want de natuur en de kosmos hebben alles te bieden wat je nodig hebt. Van speciale preparaten voor zieke planten tot gedynamiseerde compost of grazende schapen die de grond omwoelen, Fabrice past het allemaal toe.


Sinds 2010 heeft hij na jaren knokken eindelijk zijn officiƫle predicaat binnengehaald en mag hij zijn wijnen als dusdanig verkopen. Hoewel hij zijn prijzen na het behalen van die classificatie zeer terecht had kunnen verhogen, blijft hij een nuchtere man die zich niet laat leiden door mode of trend. Nu is hij druk bezig met het bestuderen van de maaninvloeden op zijn gewassen.

Meer hierover in het volgende blog-item!

Zelf op bezoek?
Natuurlijk kun je zijn wijnen bij ons in het restaurant proeven. Maar leuker is het natuurlijk als je zelf bij hem op bezoek gaat (pas op, trek er een paar uur voor uit, want hij is een enthousiaste spreker). Bezoek dan zijn winkeltje op het wijndomein "Marin". We geven je graag een handige routebeschrijving mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten