donderdag 17 december 2009

Opkomst van de bio-dynamische wijn

Klop, klop, klop. Gisteren stond er weer iemand voor de deur. Zucht, de 1000e vertegenwoordiger die zomaar binnen komt vallen. Gelukkig klopt deze nog netjes en stormt niet zomaar ons appartement binnen.

Hij bleef netjes in de hotelkeuken staan wachten bij Raf. Een oudere man met een jagershoedje op zijn hoofd, een wit baardje en een mooie edelweiss brochein zijn jasje. Hij verontschuldigde zich dat hij zomaar langskwam, maar had net met onze huisslager geluncht die hem aanraadde eens kennis met ons te maken.

De man bleek wijnboer te zijn, en niet zomaar één! Op zijn 5 hectare land, bij het Meer van Geneve heeft hij zijn leven en zijn werk over een andere boeg gegooid. Zijn vader, ook wijnboer, overleed aan vergiftiging. Vergifting door pesticiden en andere giftige stoffen die in de landbouw nog veel voorkomen. Hij wilde duurzaam produceren, het beste voorhebben met volgende generaties, en is nu druk bezig een officieel keurmerk te halen voor zijn bio-dynamische wijnen.

In de biologisch-dynamische wijnbouw, die hier momenteel in opkomst is, gaat men een stap verder dan bij de biologische manier van werken. Naast het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen schimmels en parasieten, houdt hij bovendien rekening met allerlei natuurkrachten en kosmische wetmatigheden. Het is voor hem een manier van leven geworden.

Onze gast met het hoedje vertelde bijvoorbeeld ook dat hij zijn 25 schapen laat grazen om de grond om te woelen. Zijn buurmannen lachen zich kapot wanneer zij hun wijnvelden met tractors bewerken. En als ze de meneer met het hoedje dan ook nog eens met zijn eigen etherische olien ziet rondsjokken door de wijngaarden, komen ze niet meer bij!

Totdat... ze zien dat de huisgemaakte arnicaolie op het "behandelde perceel" een ongelooflijk effect heeft op de gezondheid van de wijnranken, terwijl de wijnranken op het "onbehandelde perceel" er veel minder florisant bij staan. "Als Arnica goed is tegen letsel bij de mens, waarom dan niet bij de plant?", redeneert onze gast.

Wie het laatst lacht, lacht het best! Wij hebben in ieder geval twee van zijn wijnen op onze kaart gezet; de Marin en de Douce Pastourelle. Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten