zondag 6 juni 2010

Vinum Pro Sancta Missa

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de wijn smaakt die priesters tijdens de communie drinken? Ervaar het in Esprit Montagne. Wij hebben het voorrecht gekregen om een officiële miswijn, de "Vinum Pro Sancta Missa" in ons restaurant te schenken.

Deze miswijn is een witte, zeer zoete wijn met een alcoholpercentage van 15,5%. Hij is uitstekend te drinken als een aromatische dessertwijn en gaat perfect samen met de blauwe kaas "Bleu d'Aoste".

Toestemming
We kwamen dit pareltje tegen tijdens de "Open Kelderdagen" in het wijngebied van de Vallée d'Aoste, waar wij op ontdekkingstocht waren naar voor on nog onbekende Alpenwijnen.

In Italie mogen restaurateurs deze wijn niet schenken. Dit om de lokale kerken niet tegen het hoofd te stoten. Omdat wij een heel eind bij ze vandaan zitten, kregen wij wel toestemming hiervoor en dus ging een doosje mee terug naar huis.

Stukje geschiedenis
Wij hadden altijd het idee dat miswijn per definitie rood is. Het staat immers voor het bloed van Christus. Hoewel dat vroeger zo was, is daar in de loop der tijd verandering in gekomen. Ten eerste valt een zoete, witte wijn 's morgensvroeg beter op de maag dan een wrange rode wijn. 

Daarnaast is er nog een reden van huishoudelijke aard voor. De nonnen, die verantwoordelijk waren voor de was van de priesters, kregen de rode wijnvlekken bijna niet uit de witte doek waarmee de priester de beker droog depte. Om deze hardnekkige vlekken te voorkomen, werd meer en meer gekozen voor witte wijn.

1 opmerking: