woensdag 22 september 2010

Herfstzonnewende & Appeltaart

Terwijl ik felgekleurde herfstblaadjes naar beneden zag dwarrelen, tussen de blozende appeltjes in onze boomgaard, realiseerde ik me ineens dat we morgen weer de herfst-equinox vieren. Ik was het toch bijna vergeten! Op de 23e dit jaar zijn dag en nacht even lang en doet de herfst haar intrede.

In onze streek zijn de velden bijna leeg, de oogst voor de lange wintermaanden is binnengehaald. We verzamelen nu nog bessen en noten en al wat de natuur ons in overvloed schenkt. Van de week nog zijn we gewapend met manden de bergen in getrokken om frambozen te plukken. Heerlijk! 

De warmte laten we binnenkort achter ons (normaal gesproken) en de koude dagen komen eraan voordat we het weten. Deze zonnewende is van oudsher de tijd dat we onze zegeningen tellen en stilstaan bij wat we hebben ontvangen in de afgelopen warme maanden.

Mooi om te zien dat die seizoenen en vieringen parallel lopen aan ons eigen leven in Esprit Montagne. Het seizoen loopt hier namelijk ook bijna op z'n eind. Over een dag of vier gaat de boel op slot. We hebben een heerlijke zomer gehad, met prachtig weer en -heel belangrijk- gezellige, tevreden gasten. Hoewel het rustig qua reserveringen is geweest, hebben we volop gewerkt aan nieuwe winterarrangementen en ons nieuwe kookboek. Zegeningen genoeg te ontdekken dus!

De laatste week hebben we het vooral binnen gezellig gemaakt. Het is koud geweest en de avonden nodigden ons uit om de open haard voor het eerst weer aan te steken. Om de herfst te vieren, maken we morgen een heerlijke appeltaart. Appels zijn namelijk hét symbool van de herfstviering. Hopelijk zijn de appeltjes uit eigen tuin smakelijk genoeg ;-) 


Hier volgt ons huisrecept voor een zaaalige Tarte Tatin:

  • 200 gram suiker
  • 100 gram water
  • kaneel
  • 6 à 7 goudreinetten
  • bladerdeeg
  • rol bladerdeeg (tip: van het merk Herta) 
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de appeltjes, snijd ze in dunne partjes en doe ze in een bakpan.
  3. Bestrooi de appeltjes desgewenst met kaneel.
  4. Voeg 200 gram suiker en 100 gram water toe aan een steelpannetje. Breng dit al roerend aan de kook totdat er een mooie, vloeibare karamel ontstaat.
  5. Schenk de warme karamel direct over de appeltjes.
  6. Bedek de appels met een flinke lap bladerdeeg en vouw de zijkanten van het bladerdeeg naar beneden, zodat -als je hem na het bakken omdraait- een mooie taartrand hebt.
  7. Prik het bladerdeeg niet in! Het hoort namelijk een beetje op te blazen.
  8. Schuif de pan in de oven en haal deze eruit als het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  9. Laat de taart in de pan afkoelen. Zet je hand plat op het bladerdeeg en maak een draaiende beweging. Hierdoor zal de taart makkelijker loslaten. Zet een bord bovenop de pan en draai hem om.
  10. Serveer de taart eventueel met een bolletje kaneelijs.
  11. En spoel na met een heerlijke calvados, inderdaad, ook van appeltjes gemaakt.
    Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten