donderdag 18 augustus 2011

Biologische wijnen in opmars

Wijn past volgens ons goed binnen een bewuste levenswijze. Zeker als die wijn ook nog eens zo natuurlijk mogelijk wordt geproduceerd. Biologische wijn is bereid uit druiven die geteeld zijn zonder dat daar kunstmest, gentechnologie of chemische middelen bij aan te pas zijn gekomen.

Een tijd lang hadden biologische producten een stoffig imago, maar tegenwoordig zijn ze "hot and happening" en heb je ruime keuze uit bijzondere kwaliteitswijnen.

Waarom kiezen sommoge -of liever: steeds meer - boeren voor biologische landbouw? Hier volgt een korte uiteenzetting (grotendeels afkomstig van biowijn.nl):

Het land
Conventionele landbouwmethoden brengen veel ongemakken met zich mee. Zo kunnen tractoren bijvoorbeeld erosie veroorzaken en verontreinigen chemische gewasbeschermingsmiddelen voor verontreinigd grondwater en een bedreiging voor het leven in de bodem. In de Alpen spelen de terrasvelden nog een extra grote rol.

Bodem en bemesting
De levende bodem is een belangrijke schakel in de kringloop van het agrarisch bedrijf. Biologische boeren koesteren de bodem en houden deze zorgvuldig in de gaten. Zij gebruiken dan ook alleen dierlijke en plantaardige bemesting in plaats van kunstmest.

Een goed plantenmengsel zorgt het hele seizoen voor bloemgroei, bindt stikstof, levert veel organische stof (humus) en houdt de bodem luchtig. Wat een ander als onkruid ziet, gebruikt de biologische boer als zijn voordeel.

Gewasbescherming
Ziekten en plagen worden beschouwd als een teken dat het systeem uit balans is. Door een biologische aanpak is het hele systeem in de wijngaard beter in evenwicht, waardoor ziekten en plagen zich minder explosief kunnen ontwikkelen. Om de planten sterker te maken, gebruiken boeren natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zoals algen en heermoes. In de bergen worden er ook arnicapreparaten gebruikt.

Algen stimuleren de wortelgroei, terwijl heermoes veel kiezelzuur bevat dat beschermt tegen schimmelziekten. Bloemen lokken bovendien nuttige insecten en vogels die schadelijke insecten eten, waardoor chemische bestrijding overbodig is. Rondscharrelende kippetjes pikken schadelijke larven weg en roofvogels spelen hun rol door spreeuwen en knaagdieren buiten de wijngaard te houden.

Onkruid
Onkruid is een van de ongemakken waarmee de biologische wijnboer wordt geconfronteerd. Daarom probeert hij onkruid in en om de wijngaard positief te gebruiken. Een typisch geval van omdenken. Het kan namelijk een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid, doorlaatbaarheid en stabiliteit van de bodem. Ook trekt het weer bepaalde insecten aan die als voer dienen voor andere insecten, die op hun beurt weer belangrijk zijn voor de wijnstokken. Zo zie je, alles is met elkaar verbonden.

De begroeiing wordt in de hand gehouden door ploegen, maaien, inzaaien van klaver of met plantenresten dat het onkruid wegdrukt en de bodem voorziet van de nodige stikstof. Sommige boeren laten schapen grazen tussen hun wijnstokken om de groei van onkruid te beheersen.

Pluk en vinificatie
In de biologische wijnbouw oogst men de druiven meestal handmatig. Hierdoor beschadigen de druiventrossen minder. Beschadigde druiven zijn namelijk veel sneller het slachtoffer van schimmelvorming. Het is natuurlijk wel erg arbeidsintensief en dat verklaart voor een deel de hogere wijnprijs.

Na de pluk worden de druiven naar de wijnkelder getransporteerd, waar de vinificatie plaatsvindt. De bereiding van biologische wijn wijkt niet veel af van die van conventionele wijn. Filtratie wordt zo mogelijk beperkt, waardoor de wijn zijn natuurlijke karakter optimaal behoudt.

Biodynamische wijnbouw
Biodynamische boeren gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega's. In de biologisch dynamische landbouw wordt namelijk ook nog rekening gehouden met de krachten in de kosmos.

De basis voor deze landbouwmethode werd in 1924 gelegd door de antroposoof Rudolf Steiner. In de biodynamische cultuur gaat men ervan uit dat elk levend wezen een emanatie is van de totale kosmos. De studie en de invloeden van de kosmische stralingen staan centraal in deze cultuur.

Op basis van een hemelkaart worden de werkzaamheden in en rond de wijngaard en bij de vinificatie afgestemd op de stand van de hemellichamen en op de levensritmes. Bovendien wordt gebruik gemaakt van diverse biodynamische preparaten (vergelijkbaar met homeopathische bereidingen), die op de grond en de druivenranken verstoven worden.

De resultaten van deze ingrepen komen zowel in de wijngaarden als in het eindproduct tot uiting. Zo komen ziektes bijna niet voor in deze teelt; omdat de planten niet alleen vitaler zijn, maar ook grotendeels immuun voor de "gangbare" ziekten. Biodynamische wijnen kunnen zich qua smaak en finesse meten aan de beste wijnen uit de wijnwereld.

We nodigen je nu uit om het zelf te ervaren... Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten