woensdag 17 augustus 2011

RTH way #3: Support Sustainable Practices

Steun duurzame bedrijven en activiteiten en kies (ski-)merken, hotels en reisbureaus die actief bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Koop lokaal voedsel en zorg dat je goed geïnformeerd bent over alternatieve bronnen van energie.


En hoe doen wij het dan?

Voedsel
Eten is niet alleen je buik vullen. Niet alleen overleven. Het is verwonderd raken en genieten.
Eten doe je niet alleen met je mond, welnee, het gaat om proeven, ruiken, zien, ja… zelfs voelen.
Eten is… verhalen vertellen en aanhoren. Een verhaal over de seizoenen, van het land en van de mensen die hun producten met passie hebben laten uitgroeien tot iets waar u en ik van mogen genieten. Zo is wat op ons bord ligt niet langer “voedsel”, maar iets waardevols met een verhaal.

Bewuste aandacht voor het eten is geen modeverschijnsel voor Esprit Montagne. Fransen in het algemeen, en de inwoners van deze streek in het bijzonder, hebben door de eeuwen heen een liefdesrelatie opgebouwd met voedsel en de wijze van klaarmaken. Dat voorbeeld volgen wij graag. We laten je tijdens het verblijf graag nader kennis maken met lokale (soms uit eigen tuin), verse en seizoensproducten en -gerechten.

Wijnen
Dichtbij huis is er nog zoveel moois te ontdekken. De hellingen en valleien van de Alpen herbergen een goed bewaard geheim en deze week maak je kennis met inheemse, vergeten druivensoorten, zoals de Sylvaner, Chasselas, Mondeuse en Altesse, om maar een paar bijzondere druivensoorten te noemen die de Alpenbewoners het liefst voor zichzelf willen houden.

Lees meer over biologische en bio-dynamische Alpenwijnen op dit blog!

Skimateriaal
Op de site van de ANWB lazen we het volgende: "Ook de ski-industrie doet mee aan de groene golf. De ISPO Eco Responsibility Award gaat dit jaar naar Völkl. De toerski AMARUQ Eco is bijna compleet uit FSC gecertificeerd hout gemaakt. Er zitten geen glasvezellagen meer in; deze zijn vervangen door verschillende houtlagen. Volgens de jury tast het de functionaliteit of prestaties van de ski niet aan. Of het ook lekker skiet weten we niet, maar Völkl gaat niet over 1 nacht ijs. De AMARUQ ziet er in ieder geval fraai uit!"

Misschien interessant om in de sportwinkel eens navraag te doen? We zullen de komende tijd zelf op onderzoek uitgaan en t.z.t. (hopelijk) een mooie lijst met mooie adressen delen.

Activiteiten
In La Chapelle d'Abondance zijn voor de liefhebber veel eco-vriendelijke alternatieven voor skien (met de lift) te bedenken. Ga eens een dagje langlaufen, tourskiën, sneeuwwandelen of hondensleeen! Dit alles is mogelijk in de directe omgeving van het hotel. 

Ter inspiratie een interessant eco-artikel over sneeuwwandelen (engels).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten