dinsdag 26 januari 2010

"Soep voor het volk"

Ons oproepje "wat moet er op het blog"  begint haar vruchten af te werpen. De eerste reacties zijn binnen, maar beste mensen.. blijf ons vooral mailen! Op veler verzoek hierbij een achtergrondschets over de opmars van onze welbekende soep, zoals ook terug is te lezen in ons Livre d'Histoire op tafel:

"De oude Alpenbewoners maakten hun eerste soepen slechts met kruiden en groenten die rauw niet zo smakelijk of verteerbaar waren.

Sterker nog, tot aan de Middeleeuwen werden groenten alleen maar voor soep gebruikt en nauwelijks op een andere manier bereid. Veel later pas voegden ze er granen aan toe. Het was pas vele eeuwen daarna dat er verfijnde deegwaren, zoals vermicelli, aan toegevoegd werden. Ook kwam men na verloop van tijd op het idee om restjes vlees en beenderen aan de soep toe te voegen.

Het eerste geschreven soeprecept van de Alpen stamt uit de veertiende eeuw en was genoteerd in een kasboek van een rijke familie. Het opmerkelijke is dat men veel ingrediënten in dit soort kasboeken heeft teruggevonden, maar dat er bijna nooit hoeveelheden bij stonden, noch hoe de soep klaargemaakt moest worden. Veel recepten zijn dan ook van generatie op generatie mondeling overgedragen. Omdat bergbewoners niet zoveel konden reizen, bleven de recepten waar ze waren. Daarom zien we vandaag de dag nog zoveel streekspecialiteiten.

In 1789 verscheen het eerste soeprecept voor het volk, ofwel de “soupe populaire” in het tijdschrift Les Affiches du Dauphiné onder de titel « Instruction pour faire un potage qui coutera cent sous et nourrira cent personnes, dans un instant ou un hiver rigoureux et des circonstances funestes reduisent plusieurs citoyens des villes et des campagnes à une misere extreme.» Kortom: een goedkope soep om de funeste wintermaanden mee door te komen!"

Hoewel de wintermaanden tegenwoordig verre van funest zijn, houden wij de traditie in ere en eten nog zeer regelmatig een heerlijk soepe, ter genot ende verwarming van de inwendige mensch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten